PONENTS (per ordre d’intervenció)

PLACID GARCIA-PLANAS. És periodista, reporter de la secció internacional de La Vanguardia des de 1988. Es va llicenciar en Ciències de la Informació a la Universitat de Navarra. Com a reporter ha cobert la guerra als Balcans entre 1991 i 1999 i  del Proper Orient (Guerra del Golf, Guerra d’Irak). També ha treballat a l’Afganistà i fou un dels pocs europeus capaços d’entrar a Kandahar, la ciutat dels talibans. És autor dels llibres La revancha del reportero,  així com de Jazz en el despacho de Hitler. La seva darrera publicació és Como un ángel sin permiso.

GLORIA CANO (UPF). Doctora en Filosofia i en estudis del Sudest asiàtic. És professora a la facultat d’Humanitats de la UPF. Les seves línies d’investigació se centren sobretot en aquesta zona del món i molt especialment en les Filipines. Ha publicat nombrosos articles científics i entre els seus llibres destaquen: Història de las Islas Malucas. Madrid: Editorial Miraguano-Instituto Fernando el Católico, 2009 i l’edició juntament amb Ana Delgado del volum De Tartessos a Manila: Siete estudios coloniales y postcoloniales. Valencia: PUV, 2008.

GENNADI KNEPER. Ha estudiat Ciència de la Comunicació i Història a la Ludwig-Maximilians-Universität München  i a la Universitat Pompeu Fabra. Actualment viu a Barcelona, on participa en un projecte d’investigació sobre les linfluències literàries a la vida i el pensament de Mijaíl Bakunin sota la direccio del professor Enric Ucelay-da Cal.

DAVID MARTÍNEZ FIOL. Doctor en Història, premi extraordinari de doctorat (2006) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és autor, entre altres, dels llibresEl catalanisme i la Gran Guerra (1914-1918). Antologia, Barcelona La Magrana, 1988; Els voluntaris catalans a la Gran Guerra (1914-1918), Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1991; Daniel Domingo Montserrat (1900-1968): entre el marxisme i el nacionalisme radical, Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat. 2001,Estatisme i antiestatisme a Catalunya (1931-1939), Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008, La Setmana Tràgica, Barcelona, Pòrtic, 2009 i Els sindicats de funcionaris de la Generalitat de Catalunya (1931-1939), Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010. Ha col·laborat en obres col·lectives i en revistes comL’Avenç, Studia Storica, Clío, L’AvençManuscritsLocus AmoenusMemoria e RicercaHistoria 16 e Historia Social. Professionalment, és catedràtic de Geografia i Historia a l’Institut de Mollet del Vallès (Barcelona).

JOAN SAFONT i PLUMED. És doctorant a la Universitat de Girona, amb una projecte de tesi sobre el polític, advocat, escriptor i home de premsa Amadeu Hurtado, dirigida pel Dr. Xavier Pla i Barbero. Llicenciat en Dret. Màster en Periodisme Avançat i Reporterisme a Blanquerna (URL). L’any 2012 va presentar la tesina final de Màster titulada “Iberia (1915-1919): el compromís d’una generació de periodistes moderns”. És periodista, guionista i escriptor. Ha publicat “Per França i Anglaterra. La Primera Guerra Mundial dels aliadòfils catalans”. (A Contravent Editors, novembre 2012) i ha estat guionista de diferents documentals de no ficció: “Pujol/Catalunya: El consell de guerra”, “Joan Sales: L’home incòmode, la veritat que fa nosa”, “Històries de la Model”, “Jesús Monzón, el líder oblidat per la historia”, etc i ha publicat nombrosos articles en revistes com L’Avenç, Serra d’Or, Revista de Catalunya, Ínsula,Trípodos i altres. És comissari de l’exposició commemorativa de l’Any Eugeni Xammar al Palau Robert. A més, participa en les activitats del Tricentenari de 1714 a Mataró i del centenari del poeta, activista polític i agitador cultural Esteve Albert i Corp.

JOAN ESCULIES. Doctor en Història per l’IUHJVV de la Universitat Pompeu Fabra (2012) amb la tesi Josep Tarradellas, 1899-1936. Dels orígens a la Guerra Civil. Master of Sciences in Nationalism and Ethnic Conflict pel Birkbeck College, University of London (2007), llicenciat en Periodisme per la Universitat Internacional de Catalunya (2001) i en Biologia per la Universitat de Barcelona (1998). Ha publicat Josep Tarradellas (1899-1936). Dels orígens a la República (Ed. Dau, 2012), Joan Solé i Pla. Un separatista entre Macià i Companys(Edicions de 1984, 2011) i 1714. La Guerra de Successió (Pòrtic, 2008) amb Joaquim Albareda. Ha escrit diversos articles sobre el nacionalisme radical català, en fase de publicaci  i ha col·laborat en premsa  generalista en mitjans com La VanguardiaEl PaísAraAvui i Sàpiens. Els seus principals interessos són la Història europea transnacional o comparada i els Nacionalismes europeus dels segles XIX-XX.

JOSEP SÁNCHEZ CERVELLÓ Catedràtic d’Història contemporània de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i degà de la facultat de lletres, és acadèmic correspondent de la Real Academia de la Historia. És president de l’Ateneu Republicà de Tarragona i vicepresident del Cercle d’Estudis Històrics i Socials del Camp de Tarragona. Ha estat reconegut com a fill adoptiu de Tarragona. Entre les seves obres cal destacar Maquis: el puño que golpeó al franquismo. La Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA). Josep Sánchez Cervelló i Carles Llauradó Bros. Flor de Viento Ediciones, 2003,  La alianza luso-española entre el general Delgado y el Gobierno de la República en el Exilio (Coimbra,2010),  Com el General Manuel Pizarro decapità la guerrilla (València, 2008), o  ¿Por qué hemos sido derrotados? Las divergencias republicanas y otras cuestiones (Barcelona, 2007) o A Revoluçâo Portuguesa e a sua influência em Espanha (Lisboa, 1993).

MARCEL FARINELLI Doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Alguerès, apassionat per les illes de Sardenya i Còrsega, que han centrat la seva tesi doctoral. Es va llicenciar en Història a la Università degli Studi di Firenze. Ha publicat el llibre El feixisme a l’Alguer, així com nombrosos articles en la premsa generalista explicant les situacions de les realitats insulars.

GIOVANNI CATTINI Llicenciat en Lletres i Filosofia per la Universitat de Bolonya i doctor en Història per la Universitat de Barcelona, és professor del departament d’Història Contemporània de la UB. Ha publicat, entre altres, el llibre El gran complot. Qui va trair Macià? La trama catalana, amb Ara Llibres, que s’ha traduït a l’italià, així com Prat de la Riba i la historiografia catalana. Intel·lectuals i crisi política a la fi del segle XIX, amb l’editorial Afers, així com nombrosos articles científics.

LAURA ORLANDINI Doctora en Història per la Universitat Pompeu Fabra amb una tesi comparada entre l’anticlericalisme i el catolicisme a Espanya i Itàlia a principis de segle i molt especialment entre Barcelona i la regió de l’Emilia Romagna. Col·labora en diversos mitjans de comunicació i ha publicat també força articles científics i literaris.
RUBEN CARRILLO LLicenciat en Humanitats per la UPF, actualment és doctorand de la UOC. És membre del consell de redacció de la revista Entremóns i ha participat com a voluntari en algunes excavacions arqueològiques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s